Blogg

  • 09.02.2016 02:29

    Halstrad lax med en blomkålspuré ,brynt smör och ärtor



    Lyxig vardagsmat! 


    Detta behövs för 2 portioner

    Ca 250-300 g lax med skinn

    1 blomkålshuvud 

    1/2 burk crème fraîche =1dl

    Smör

    Salt

    Nymalen svartpeppar 

    Cayennepeppar 

    Gröna ärtor

    Citron

    Gräslök


    Gör så här:

    1. Dela blomkålen i bitar och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vatten och mixa blomkålen slät. Rör ner crème fraîchen smaka av med salt, peppar och en dutt cayenne . Ber med en rejäl klick smör och värm på purén innan servering.

    2. Salta laxen och stek den med skinnsidan ner på medelhög värme ca 5-6 minuter vänd laxen och stek 1-2 minuter till ös md smör över laxen medans du steker. Jag steker både i olja och smör. När laxen är klar pressa lite citron.

    3. Koka ärter enligt anvisning och bryn smör tills det får en nötig doft.

    Servera laxen med hackad gräslök, lovar att denna lax går inte att misslyckas med !

    Tips! Ha lite mald enbär i blomkålspurén om den tex serveras till vilt, passar så bra!



  • 07.02.2016 14:00

    Jordärtskockssoppa

    En av mina absoluta favoriter när det kommer till soppa!

    Jordärtskockssoppa 3-4 portioner

    ca 500 g jordärtskockor
    3 potatisar
    2 schalottenlökar eller bit purjolök (brukar ta det jag har hemma)
    1 vitlöksklyfta
    1 dl vitt vin
    hemkokt eller tärning buljong grönsak eller kyckling
    vatten
    1 dl vispgrädde eller creme fraiche
    1 lagerblad
    salt
    cayennepeppar
    färsk timjan

    gör så här:
    1.Hacka löksorterna eller strimla purjolöken.
    2.Skala potatis och jordärtskockorna, skär i bitar.
    3.Fräs löken glansig utan att ta färg.
    4. Ner med potatis och skockor i grytan.
    5. Häll på vinet och låt koka in ett par minuter.
    6. Häll på buljong så allt täcks eller smula buljongtärning och häll på vatten.
    7. Lägg i lagerblad och timjan.
    8. Koka 25-30 minuter tills allt är mjukt.
    9. Fiska upp lagerbladet och ta soppan från plattan, mixa den slät med mixerstav.
    10. Tillsätt grädde, koka upp och smaka av med salt och cayennepeppar, ev spä med mer vätska om soppan är för tjock.

    Servera soppan med något fint garnityr! tex västerbotten flarn :-)

    Gör små högar av riven västerbottenost på bakplåtsklädd plåt, krydda med cayenne och någon färsk ört typ rosmarin. Grädda på 200 grade i 5-10 minuter tills dom är gyllenbruna ( vill man ha dem som jag lite böjda, låt dem kallna på en liten flaska eller utstickare.

    Smaklig måltid :-)

  • 05.02.2016 21:17

    Pankofriterad kycklingfile med goda tillbehör

    Passar så bra när man är många med denna så goda plockbricka! Vi som åt var mellan 8-75 år så både gammal och ung gillar detta <3

    Det mesta går att förbereda innan gästerna kommer, bara själva friteringen behövs göras innan servering.

    Eftersom min yngsta dotter fyllt 20 år för ett tag sedan och inte blivit firad pga influensa och resor mm så firade vi henne nu och då bjöd jag släkten på detta ;-)

    Tillbehören går att variera som man vill och hur det ska serveras! jag körde både ris, tortillabröd och gemsallad att servera till maten. Men ibland serverar jag bara i salladsblad eller i tortillabröd.

    Detta behövs 8-10 personer

    1 1/2 kilo kycklingfilé eller kycklinglårfilé
    1 påse panko (japanskt ströbröd)
    3-4 ägg
    mjöl
    salt
    peppar
    chiliexplosion alt cayenne
    gurkmeja
    olja

    Gör så här: Skär kycklingbitarna i lagom stora bitar typ 2-3 tuggor stora, salta lite. Rulla bitarna i vetemjöl och doppa sedan bitarna i uppvispat ägg. Häll upp panko på ett fat och krydda, blanda runt så kryddorna blir jämt fördelade. Rulla kycklingbitarna i pankon så dom blir helt täckta.
    Såhär långt kan du förbereda innan gästerna kommer!
    Hetta upp en wokpanna eller kastrull med olja. För att prova när oljan är lagom het doppa ett träskaft i oljan och när det kommer små fina bubblor kring skaftet är det lagom hett att fritera eller använd fritös 160-170 grader. Fritera kycklingen ca 5 minuter tills den fått en fin gyllenbrun färg. Sätt in dom klara kycklingarna i ugnen på 175 grader medans allt friteras klart.

    Tillbehör

    morötter
    rödkål
    rödlök
    rädisor
    isbergssallad
    lime
    koriander
    friterad palsternacka ( riv palsternacka på grövsta sidan av rivjärnet, fritera den gyllenbrun, låt rinna av på hushållspapper, salta)
    även gott med picklad rödlök, gukstavar, avokado mm
    majonnäs
    sötsursås
    asiatisk chili/vitlöksmajonnäs( 2-3 msk chili/vitlöksås på burk se bild finns i utvalda asiatiska livsmedelsaffärer, 1 msk japansksoja, 2 dl majonnäs)


    tortillabröd
    gemsallad
    ris

    Hoppas detta gav lite inspiration att skapa din egen härliga plockbricka <3

    Tips! Om man vill göra detta vegetariskt byt ut kycklingen mot quorn! 

  • 04.02.2016 23:24

    Smörgåsar är också mat :-)

     

    Fy tusan va gott det kan va med en matig smörgås!

    Här tipsar jag om två smarriga mackor på mitt vis.

    Skink och äggmacka

    1 ägg att pochera
    ättika 12 %
    salt
    nymalen svartpeppar
    2 skivor valfri skinka
    ruccola
    ärtskott
    rökta mandlar
    smör
    gott ljust bröd

    1. Börja med att ta en stor kastrull och fyll med vatten, låt det sjuda. Häll i 1 msk ättika och lite salt. Knäck ett ägg i en kaffekopp, rör upp en liten virvel i vattnet och häll i ägget. Hjälp ägget lite på traven försiktigt med en sked eller liknande så det sluter sig som ett ägg i formen. När 3 minuter gått fiska upp ägget och lägg i en skål med kallt vatten.

    2. Stek brödet och skinkan i smör.

    3. Lägg smörgåsen på en tallrik och lägg en bädd av ruccola på, sedan skinkan och uppe på allt det pocherade ägget. Garnera med ärtskott, hackade rökta mandlar och nymalen svartpeppar.

    4. Vill man kan det vara gott med lite färskost under ruccolan, bara prova sig fram !

    Avokado-Briemacka

    1/2-1 hel avokado
    brieost
    2 rädisor tunnt skivade
    gräslök hackad
    chiliflakes
    1/2 lime
    philadelpiaost
    flingsalt
    rågbröd

    1. Rosta rågbrödet i brödrosten. Bre på philadelphiaost på med dom tunna skivorna rädisor och lite halvt mosad skivad avokado.

    2. Pressa lite lime över avokadon. Lägg på 2 skivor brieost. strö chiliflakes, salt och hackad gräslök över skapelsen.

    Alltså hur jäklars gott som helst! I I <3 mackor 

    Nu är det bara att inspireras och göra din egna goa macka !


     

     

     

     

  • 04.02.2016 00:24

    Pankofriterad torskrygg på grön ärtpuré, en klick kaprismajonnäs och gratinerat mandelpotatisstomp

     Du kan läsa nya inlägg i denna blogg via RSS feed.

     


    Hej alla som följde mig på Land.se och hej till er som hittat hit ändå. Jag älskar verkligen att få dela med mig av mina bravader i köket, mina upplägg och recept! Så nu provar jag blogga här på egen blogg. Ska bli så jädras kul och jag kan göra precis hur ofta jag vill och vad jag vill ;-)

    Detta behövs till 2 personer

    ca 300 g torskrygg jag brukar använda den frysta som ligger i portionsbitar
    1 ägg
    panko (japanskt ströbröd)
    salt
    nymalen svartpeppar
    cayennepeppar
    olja att fritera i
    250 g frysta gröna ärtor
    0,5 dl creme fraiche
    1 stängel bladselleri
    10 cm bit av purjolök
    10 ch bit av gurka
    6 mandelpotatisar
    2 vitlöksklyftor
    olivolja
    smör
    västerbottenost eller annan smakrik ost

    Gör så här:

    1. Skär torskryggen i kuber. Rimma minst 1/2 timme genom att lägga torsken i 1 l vatten med 1/2 dl salt.

    2. Skölj mandelpotatis och behåll skalen på. Lägg i ugnsform med vitlöken som också får behålla skalen, ringla över olivolja ,salta och rosta i ugnen ca 30 minuter på 225 grader. När potatisen är klar stöt eller mosa den med en rejäl klick smör ev mer salt. pluppa ut vitlöken på potatisen och blanda runt. Ner med potatisen i portionsform och på med riven västerbottenost. Grädda några minuter innan servering på 225 grader.

    3. Koka dom frysta ärtorna ett par minuter i vatten, häll av vattnet och mixa med mixerstav. Rör ner creme fraichen och smaka av med salt och peppar.Pressa purén genom finmaskad sil eller servera som den är. Samma smak men lite elegantare om den går genom silen.

    4. Strimla bladselleri, purjolök och det gröna på gurkan med en potatisskalare och lägg i kallt vatten, blir lite krusigare och krispigare då. Snyggt garnityr.

    5. Ta upp torskryggen ur saltvattnet och torka av den, vispa ett ägg och doppa torsken i ägget. Häll upp panko på ett fat och smaksätt det med salt peppar och cayenne. Rulla dom äggdoppade torskbitarna i pankon. Häll upp olja i en kastrull eller wookpanna och hetta upp, prova med en trägaffel om oljan är lagom het, det ska bli små fina bubblor på träskaftet då är det klart att fritera. Eller typ 160-170 grader om man har temp. Fritera till fin färg några minuter. Gärna i omgångar, stoppa i uppvärmd ugn dom som redan är klara.

    6. Servera med en majonnäs smaksatt med kapris eller om man föredrar en mer pepparotssmak ta och blanda majonnäsen med wasabipasta.

     

     

<< 1 | 2

Kontakt

Leilalagar

© 2016 All rights reserved.