Blogg
-
06.03.2016 02:20
Vegetarisk fylld paprika
-
06.03.2016 00:03
Het kyckling, allt i en form med en apelsin-creme fraiche
Kan knappast bli smidigare och godare!
Detta räcker till 4 portioner:
1 stor hel majskyckling
4-5 potatisar
1 hel broccoli
2 stora morötter
1/2 zucchini
1 gul paprika
2-4 schalottenlökar
bladpersilja
färsk mynta
1 lime
1 röd chili
1 dl tamarisoja
2 msk muscovadosocker alt honung
4-5 klyftor vitlök
nymalen svartpeppar
flingsalt
olivolja
smör
ev friterad rotselleri, rödkål och rostade mandlarGör såhär:
1. Skär alla grönsaker och rotfrukter i samma storlek inte för smått. Använd även broccolistammen.2. Stycka kycklingen och frys gärna in skrovet till fond senare.
3. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en stor ugnssäker form. Lägg alla grönsakerna och rotsakerna i botten och 2-3 oskalade vitlöksklyftor.
4. Hacka 2 vitlökar, chilin och persiljan. Bland med en pressad lime, tamari och socker.
5. Lägg kycklingarna på grönsakerna och rotsakerna och häll chili blandningen på kycklingarna och riktigt massera in godsakerna i kycklingen. Ringla lite olivolja över allt och även salt, peppar och hackad mynta. Hyvla lite smör och lägg en bit på varje kyckling. Ha även 1 tsk friterad rotselleri på varje smörbit. (kan uteslutas).
6. Sätt in allt mitt i ugnen på 200 grader ca 45-50 minuter.
7. Vispa 2 dl creme fraich med elvisp till lite hårdare konsistens och blanda i apelsinzest ca 1 liten apelsin och ev någon tsk saft från apelsinen.
Servera kycklingen med en klick apelsincremefraiche, riktigt mumsigt! För lite extra crunch så kan man servera med lite strimlad rå rödkål och hackade rostade mandlar.
-
04.03.2016 02:25
Musslor kokta i vin och grädde toppat med fänkålsdill
Såhär gör jag mina vinkokta musslor med grädde, enkelt och gott!
En favorit hemma bland oss tjejer Dahlborg ;-)
Detta behövs till 2-3 portioner
1 nät blåmusslor
1 stor morot
1-2 schalottenlökar
1/2 fänkål med dill
1 vitlök solo
3 dl vitt vin
2 dl grädde
1 fiskbuljongtärning eller flytande fiskfond
flingsalt
bladpersilja
rapsoljaTillbehör: aioli, pommes, bröd mm
Gör så här:
1. Finhacka allt och riv vitlök.
2. Skrubba musslor och släng alla trasiga och dom som inte stänger sig.
3. Fräs lökarna, morot och fänkål utan att det tar färg i oljan.
4. Häll på vinet och låt det koka upp ordentligt och ner sedan med musslorna, på med ett lock och låt det koka ordentligt i ca 5 minuter.
5. Flytta över alla musslor till ett annat kärl med lock och ställ åt sidan. ej på värme.
6. Smula en buljongtärning eller i med fond i vinspadet som är kvar i grytan där musslorna kokats. Häll även på grädden och låt allt reduceras ca 10 minuter.
7. Häll tillbaka musslorna i grutan och rör om, ner med hackad bladpersilja och flingsalt. Dekorera med hackad fänkålsdill.Nu är grytan klar att servera! Som här med nyfriterad pommes och aioli eller som soppa bara med bröd :-)
Här har jag även dekorerat med friterad rotselleri, älskar roliga upplägg!
-
25.02.2016 02:32
Tacosås
Här kommer min hemkokta tacosås!
Tacosås
1 burk krossade tomater
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
1 tärning grönsaksbuljong
1 tsk rödvinsvinäger
1 tsk chilipeppar
1 tsk paprikapulver
1 tsk oregano
1 tsk salt
1 tsk sockerGör så här
1. Hacka lök och vitlök. Fräs lök och kryddorna i olja.2. När löken fräst ett par minuter med kryddorna har man i alla andra ingredienserna.
3. Koka såsen i ca 25 minuter.
4. Häll upp i skål och låt svalna.
Enkelt och gott!
-
25.02.2016 02:27
Tacokrydda
Jag brukar göra min egen tacokrydda, både enkelt och billigare!
Tacokrydda
2 msk chilipeppar
3 msk paprikapulver
3 msk spiskummin
2 tsk torkad oregano
2 tsk vitlökspulver
3 tsk socker
3 tsk salt -
17.02.2016 00:14
Rödvinssås till en god biff eller varför inte en hjortfilé
Ibland får jag ett sådant sug efter rödvinssås och då gör jag den så här.
Detta behövs:
1 flaska rödvin
3-4 dl hemkokt kalvfond, i nödfall brukar jag använda fond på flaska som jag reducerar ner till hälften med ett märgben i och lite morot lök slattar, lagerblad. Börjar med sådär 8 dl fond o kokar(reducera) ner till 3-4 dl.
2-3 schalottenlökar
1 lagerblad
10 vitpepparkorn
färsk timjan
1 shiitakesvamp eller champinjon
1-2 stjärnanis (kan uteslutas)
smör
ev maizena sås redning
Gör så här:
1. Hacka schalottenlöken och lägg i dem med vinet, vitpepparn, lagerbladet, stjärnanis , hackad svamp och några kvistar timjan i en kastrull.2. Koka (reducera) ner till ca hälften återstår.
3. Tillsätt hemkokta fonden eller fuskvarianten med alla tillbehör. Fortsätt reducera ner såsen tills ca 3-4 dl återstår.
4. Sila av såsen och sätt såsen på plattan igen. Om såsen är tunn kan den behövas redas nu. Till sist vispa i en rejäl smörklick (blanka av) . Smaka ev av med salt och peppar.
Om man använder buljongtärning eller på fond på flaska som inte innehåller kollagen behövs nästan alltid såsen redas :-)
Gör oftast såser och mat på fri hand så detta är lite grund hur jag gör. Tänker med det mesta, man tager vad man haver. Har man inte schalottenlök kan det bli röd eller gul lök.
Lycka till !
-
15.02.2016 18:38
Raggmunk och fläsk, enkel,billig och god husman
Raggmunk, fläsk och rårörda lingon! kan nog va bland de godaste kombon i matväg :-) Husmanskost när den är som bäst. Går ganska fort att slänga ihop och inte särskilt dyrt heller.
Så här gjorde jag för 2 personer och om man vill ha mer dubbla bara receptet.
Detta behövs:
ca 325-375 g stekfläsk
2 ägg
1 dl vetemjöl
2 dl mjölk
salt
4 potatisar
smör
lingon
socker, strö, rör eller muscovado välj självGör så här:
1. Rör ner sockret ihop med lingonen ett par msk per dl lingon. Rör till sockret löst sig.
2. Blanda mjöl och mjölk, vispa så det blir en jämn smet. vispa i äggen. Riv potatisarna på grövsta sidan av rivjärnet och ner med rivna potatisen och salt i smeten. Banda allt.
3. Lägg fläsket på en bakplåtsklädd plåt och stek i ugnen ca 25 min på 225 grader.
4. Hetta upp stekpannan och klicka i en rejäl klick smör ta ett decilitermått och klicka ut ca 0,75 dl smet i stekpannan, platta till lite och stek raggmunken på medelhög värme ett par minuter på varje sida. Håll raggmunken varm tex i ugnen medans alla blir klara.Servera med dom rårörda lingonen, enkelt och gott!
-
12.02.2016 03:38
Biff Rydberg på leilalagars vis
Så här kan man också presentera denna klassiker om man vill!
Detta är en rätt som jag ofta blir lite sugen på, måste vara dom härliga smakerna som gifter sig så bra med varandra ;-)Och det är väll just därför den är en klassiker, tidlöst god och populär.
Såhär tillagade jag den och för att få den fina formen på själva lägget ställde jag ett ganska smalt dricksglas i mitten av tallriken. Började med att lägga potatis, kött och lök i en jämn cirkel runt glaset. Lyft upp glaset och spritsa ut senapskrämen och lägg en äggula i mitten där glaset har stått, Dekorera med tunnt skivad salladslök.
Detta behövs
Mandelpotatis (går bra med valfri sort ej mjölig)
Gul lök
Oxfilé alt ryggbiff (jag brukar spara udda bitar, fulbitarna på oxfilén i frysen och ta fram när jag blir sugen på Rydberg)
Salladslök
Salt
Nymalen svartpeppar
Olja och smör till stekning
Dijonsenap
Crème fraîche
Majonnäs
Gör så här:
1. Blanda senapen med crème fraîche och lite mindre majonnäs ,smaka av till önskad senapssmak. Lägg i liten spritspåse eller spar i skål och ställ in i kyl. Om man vill ha en mer fluffig kräm så vispa crème fraîchen med elvisp.
2. Skala och tärna potatis, hacka lök och tärna kött. Skiva salladslök i tunna skivor på snedden. Lägg allt var för sig i skålar.
3. Börja råstekta potatisen på medelhög värme så den blir gyllenbrun i både olja och smör och glöm ej salta, sänk värmen och låt potatisen gå klart. Fräs löken blank och fin (ej ta färg). Bryn köttet i ihet panna så det blir fin yta och ös med smör, ta bort från plattan när köttet fått fin färg runt om , akta så det inte blir för genomstekt, föredrar medium i Rydberg. Brukar salta köttet innan stekning och när det är färdigstekt drar jag några varv med pepparkvarnen över köttet.
4. Knäck ett ägg och spar äggvitan till annat, ta fram senapskrämen.
Nu är det dax att montera ihop och servera denna klassiker !
-
10.02.2016 18:35
Pannbiff med lök på rostad mandelpotatis, gräddsås och rårörda lingon
Husmanskost när den är som bäst!
Prova dessa saftiga pannbiffar, enkla att göra och såsen gör man direkt i stekpannan när biffarna är klara.
Detta räcker till 6 pannbiffar
500 g blandfärs
1 dl ströbröd
1 ägg
1 dl mjölk
1 dl vatten
1 msk kalvfond koncentrerad
1 msk dijonsenap
1 msk tamarisoja kan bytas ut till annan soja
1 tsk salt
nymalen svartpeppar
smörskivad lök
sirap
smör
mandelpotatis
chiliflakes
färsk timjan
salt
olja tex raps,olivolja
3 dl grädde
1 msk kalvfond koncentrerad
1 msk soja
mortlad rosepepparlingon
sockerGör så här:
1. Börja att sockra lingonen ca 1 dl lingon behöver ca 2 msk socker, rör tills sockret löst sig.
2. Bland alla ingredienser i en skål förutom färsen, låt stå ca 10 min. Vänd sedan ner färsen så det blir en fin färsblandning.
3. Skölj potatisarna och dela dem på 3 med skal. Lägg i ugnsform på bakplåtspapper ringla olja över och krydda. Rosta i ugnen på 225 grader ca 25 minuter.
4. Stek löken och ha på lite sirap på slutet. Lägg i ugnssäker form.
5. Forma färsbiffarna och stek på medelhögvärme på bägge sidor, lägg de färdiga i samma form som löken, sätt in i ugnen under potatisen så den håller värme medans alla biffar steks klara.
6. När biffarna är klara och ligger i ugnsformen. Häll i grädde, fond och soja i stekpannan där biffarna stekts( får nte vara bränt i pannan) och koka upp några minuter, smaksätt med mortlad rosepeppar.Servera med rårörda lingonen, så gott !
-
10.02.2016 00:49
Zucchini-halloumibiffar/burgar och äppelcoleslaw med mynta
Vegetarisk höjdare omtyckt av alla som smakat! Jag tycker en frisk fräsch äppelcoleslaw passar utmärkt till denna ostiga burgare.
Detta räcker till 8 mindre biffar/burgare
500 g zucchini
200 g halloumi
1/2 gul lök
1 dl panko alt ströbröd
1/2 dl maizena
1 ägg
0,5 dl färsk mynta
salt
nymalen svartpepparGör så här:
1. Riv zucchinin på grövsta sidan av rivjärnet.2. Lägg zucchinin i en bunke och salta rikligt med ca 2 tsk salt. Låt vila ca 20-30 minuter.
3. Riv även halloumin på grövsta sidan av rivjärnet.
4. Hacka lök och mynta fint.
5. Krama ur vätskan ur den rivna zucchinin och blanda alla ingredienser i en bunke. Salta och peppra efter smak.
6. Forma till biffar.
7. Stek biffarna på hög värme ett par minuter på varje sida tills dom fått fin färg.
Äppelcoleslaw med mynta3 dl strimlad vitkål
2 äpplen skurna i strimlor
3 msk majonnäs
1 dl lätt creme fraiche
1 msk äppelcidervinäger
0,5-1 dl färsk hackad mynta
flingsalt
nymalen svarpepparGör så här: Blanda alla ingredienserna i en skål, smaka av med salt och nymalen peppar.
Servera på ett gott bröd stekt i lite olivolja med valfria grönsaker!
Bildgalleri: Blogg
Bildgalleriet är tomt.