Pankofriterad kycklingfile med goda tillbehör
05.02.2016 21:17
Passar så bra när man är många med denna så goda plockbricka! Vi som åt var mellan 8-75 år så både gammal och ung gillar detta <3
Det mesta går att förbereda innan gästerna kommer, bara själva friteringen behövs göras innan servering.
Eftersom min yngsta dotter fyllt 20 år för ett tag sedan och inte blivit firad pga influensa och resor mm så firade vi henne nu och då bjöd jag släkten på detta ;-)
Tillbehören går att variera som man vill och hur det ska serveras! jag körde både ris, tortillabröd och gemsallad att servera till maten. Men ibland serverar jag bara i salladsblad eller i tortillabröd.
Detta behövs 8-10 personer
1 1/2 kilo kycklingfilé eller kycklinglårfilé
1 påse panko (japanskt ströbröd)
3-4 ägg
mjöl
salt
peppar
chiliexplosion alt cayenne
gurkmeja
olja
Gör så här: Skär kycklingbitarna i lagom stora bitar typ 2-3 tuggor stora, salta lite. Rulla bitarna i vetemjöl och doppa sedan bitarna i uppvispat ägg. Häll upp panko på ett fat och krydda, blanda runt så kryddorna blir jämt fördelade. Rulla kycklingbitarna i pankon så dom blir helt täckta.
Såhär långt kan du förbereda innan gästerna kommer!
Hetta upp en wokpanna eller kastrull med olja. För att prova när oljan är lagom het doppa ett träskaft i oljan och när det kommer små fina bubblor kring skaftet är det lagom hett att fritera eller använd fritös 160-170 grader. Fritera kycklingen ca 5 minuter tills den fått en fin gyllenbrun färg. Sätt in dom klara kycklingarna i ugnen på 175 grader medans allt friteras klart.
Tillbehör
morötter
rödkål
rödlök
rädisor
isbergssallad
lime
koriander
friterad palsternacka ( riv palsternacka på grövsta sidan av rivjärnet, fritera den gyllenbrun, låt rinna av på hushållspapper, salta)
även gott med picklad rödlök, gukstavar, avokado mm
majonnäs
sötsursås
asiatisk chili/vitlöksmajonnäs( 2-3 msk chili/vitlöksås på burk se bild finns i utvalda asiatiska livsmedelsaffärer, 1 msk japansksoja, 2 dl majonnäs)
tortillabröd
gemsallad
ris
Hoppas detta gav lite inspiration att skapa din egen härliga plockbricka <3
Tips! Om man vill göra detta vegetariskt byt ut kycklingen mot quorn!