Musslor kokta i vin och grädde toppat med fänkålsdill
04.03.2016 02:25
Såhär gör jag mina vinkokta musslor med grädde, enkelt och gott!
En favorit hemma bland oss tjejer Dahlborg ;-)
Detta behövs till 2-3 portioner
1 nät blåmusslor
1 stor morot
1-2 schalottenlökar
1/2 fänkål med dill
1 vitlök solo
3 dl vitt vin
2 dl grädde
1 fiskbuljongtärning eller flytande fiskfond
flingsalt
bladpersilja
rapsolja
Tillbehör: aioli, pommes, bröd mm
Gör så här:
1. Finhacka allt och riv vitlök.
2. Skrubba musslor och släng alla trasiga och dom som inte stänger sig.
3. Fräs lökarna, morot och fänkål utan att det tar färg i oljan.
4. Häll på vinet och låt det koka upp ordentligt och ner sedan med musslorna, på med ett lock och låt det koka ordentligt i ca 5 minuter.
5. Flytta över alla musslor till ett annat kärl med lock och ställ åt sidan. ej på värme.
6. Smula en buljongtärning eller i med fond i vinspadet som är kvar i grytan där musslorna kokats. Häll även på grädden och låt allt reduceras ca 10 minuter.
7. Häll tillbaka musslorna i grutan och rör om, ner med hackad bladpersilja och flingsalt. Dekorera med hackad fänkålsdill.
Nu är grytan klar att servera! Som här med nyfriterad pommes och aioli eller som soppa bara med bröd :-)
Här har jag även dekorerat med friterad rotselleri, älskar roliga upplägg!