Jordärtskockssoppa
07.02.2016 14:00
En av mina absoluta favoriter när det kommer till soppa!
Jordärtskockssoppa 3-4 portioner
ca 500 g jordärtskockor
3 potatisar
2 schalottenlökar eller bit purjolök (brukar ta det jag har hemma)
1 vitlöksklyfta
1 dl vitt vin
hemkokt eller tärning buljong grönsak eller kyckling
vatten
1 dl vispgrädde eller creme fraiche
1 lagerblad
salt
cayennepeppar
färsk timjan
gör så här:
1.Hacka löksorterna eller strimla purjolöken.
2.Skala potatis och jordärtskockorna, skär i bitar.
3.Fräs löken glansig utan att ta färg.
4. Ner med potatis och skockor i grytan.
5. Häll på vinet och låt koka in ett par minuter.
6. Häll på buljong så allt täcks eller smula buljongtärning och häll på vatten.
7. Lägg i lagerblad och timjan.
8. Koka 25-30 minuter tills allt är mjukt.
9. Fiska upp lagerbladet och ta soppan från plattan, mixa den slät med mixerstav.
10. Tillsätt grädde, koka upp och smaka av med salt och cayennepeppar, ev spä med mer vätska om soppan är för tjock.
Servera soppan med något fint garnityr! tex västerbotten flarn :-)
Gör små högar av riven västerbottenost på bakplåtsklädd plåt, krydda med cayenne och någon färsk ört typ rosmarin. Grädda på 200 grade i 5-10 minuter tills dom är gyllenbruna ( vill man ha dem som jag lite böjda, låt dem kallna på en liten flaska eller utstickare.
Smaklig måltid :-)